15 Nisan 2012 Pazar

Selanik Bizans Müzesi

 Selanik Bizans Müzesi
      Selanik Bizans kültür müzesi Stratou, Üç Eylül ve Manoli Andronikou caddelerinin kesiştiği kavşakta bulunmaktadır. Müze 11.500 metrekarelik alanda ve modern bir binada iskan etmektedir. Yapımına 1989 yılında başlanılmış ve 1993 yılında tamamlanmıştır. Binanın mimari projesi mimar Kuriakou Krokou’ ya aittir. Bina sabit ve basit mimariye sahip olup, bir yandan Yunan geleneksel mimari özelliklerini taşırken diger yandan da modern mimarinin özelliklerini taşımaktadır. Yunanistan’da son yıllarda yapılan en iyi mimariye sahip olam kamu binası olarak ilk sıradaki yerini almıştır. Daimi sergi salonlarının yanı sıra, bünyesinde özerk, dönemsel sergilere ev sahipliği yapabilecek bölümlere, küçük amfiler, kafeterya – restorant, hediyelik eşya satış mağazası, geniş, ferah ve tarihi eserleri korumak amacıyla geniş kapsamlı, iyi organize ve tam donanımlı bakım atölyeleri barındırmaktadır. Ayrıca büyük, özerk ve geniş fonsiyonlu depolama salonlarına sahiptir. 2005 yılında müze kültürel miras alanında Avrupa Konseyi onur ödülüne layık görülmüştür.

   Müze kapsamında bulunan on bir daimi sergi salonlarında yaklaşık 2.900 adet değişik kategorilerde eserler bulunmaktadır: resimler, duvar resimleri, mozaikler, mimari heykeller, yazıtlar, mutfak eşyaları, sikke, takı, tekstil, giyim, baskılar, el yazmaları, basılı kitaplar ve hatta dağınık mezarlar mevcuttur. Müzede bulunan materyallerin çoğu kuzey Yunanistan, Makedonya ve tabiki Bizans İmparatorluğu’nun İstanbul’dan sonra en önemli şehri olan Selanik çevresinde bulunmuş eserlerdir. Müzede sergilenen eserler hem Bizans dönemini temsil etmekte yani (İsa’dan sonra 4. yüzyıl – 1453) hemde Bizans İmparatorluğu’nun Osmanlı tarafından (1453 – 19.yüzyıl) yıkılışından sonraki döneme aittir. 

     Müzedeki koleksiyonlar anlaşılır bir şekilde görüntülenmekte, müze koleksiyonları ile sanatsal ve entelektüel üretim oluşturulması, kamu ve özel yaşam, din dahil olmak üzere çeşitli yönleri ile, ilk, orta Bizans kültürünün yönlerini ve belirtilerini ve Bizans sonrası dönemde ki ideoloji, politik ve sosyal organizasyonu sergilemektedir.

    

  Müze belirli periyotlarda önemli sergilere ev sahipliği yapmakta, çok yönlü falliyetler yürütmekte, eğitim, bilgilendirme programları, bilimsel seminerler konferanslar, yayınlar ve çeşitli kültürel etkinlikler düzenlemektedir.

    Bizans Kültür Müzesi,Arkeoloji müzesinin hemen arkasında fuar alanın denize doğru aşağı tarafında bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder