10 Ekim 2012 Çarşamba

Aristoteles Meydanı

 

ARİSTOTELES MEYDANI(Aristoteles square)

  

    Aristoteles Meydanı  Selanik'in ana meydanıdır ve şehir merkezinde Nikis Bulvarı (şehrin kıyısında) üzerinde yer almaktadır. 1918 yılında Fransız mimar Ernest Hébrard tarafından dizayn edilmiştir, ama meydanın büyük kısmı  1950'lerde inşa edilmiştir.Meydanı çevreleyen birçok bina yenilenmiştir ve kuzey kısmı büyük oranda 2000'li yıllarda restore edilmiştir.
Aristoteles Meydanı'nı oluşturan on iki bina 1950 yılından beri Yunanistan Cumhuriyeti binaları listesindedir.

     Aristoteles Meydanının tarihi Selanik şehrinin üçte ikisi tahrip eden 1917 Büyük Yangın ile başlar.  1917'deki Büyük Yangından önce, kentin mimarisi Avrupa'da 'temel' olarak kabul edilen unsurlardan yoksundu.1917 öncesinde Selanikte meydanların yokluğunda;  Ernest Hébrard  Megalou Alexandrou Meydanı ("Büyük İskender Meydanı"), şimdi ki Aristotelous Meydanı gibi şehrin büyük meydanları için bir dizi öneride bulundu.
   Selanik için yaptığı planında Hébrard kentin 1917 öncesindeki eksik mimari unsurları uygulamıştır: heybetli cepheler , anıtsal eksen ve Bizans İmparatorluğu ile şehrin bağlantısını vurgulamak için mimar Bizans ve Batı mimarisinin elemanlarını kullanmıştır.Ayrıca Büyük İskender'in bir heykeli meydanın ortasında yer almıştır.
  Bugün, Aristotelous Meydanı tüm Yunanistan'ın en ünlü yerlerinden biridir ve şehrin sosyopolitik yaşamında önemli bir rol oynar. Selanik şehir ile neredeyse eş anlamlıdır . Çok sayıda miting ve siyasi konuşmalar Aristoteles Meydanı'nda organize edilir. Ayrıca meydan  festivaller ve yıllık Noel ve karnaval kutlamaları gibi birçok kültürel etkinlikler için de kullanılmaktadır. Kent için önemli bir turistik alan ve meydanın çevresindeki çok sayıda kafe ve barlar ile genç nesiller için popüler bir mekandır.

   Meydanın solunda Selanik'te ki  en iyi beş yıldızlı otellerinden biri olan Electra Palace Hotel  ve  sağında ise ünlü sinema Olympion bulunmaktadır. Ayrıca aynı adı taşıyan oldukça popüler bir bara ev sahipliği yapmaktadır.
  Aristoteles meydanı  ziyaret eden her yaşta, her kesimden, herkesiz kendine hitap edecek her şeyi bulabileceği bir meydandır. Kafeler, alışveriş yerleri, barlar, kitapçılar, bankalar, oteller v.s. hepsini meydan etrafında bulmak mümkündür. Meydan gece ise ayrı bir güzelliğe bürünür.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder