15 Nisan 2012 Pazar

Kamara (Galerius Kemeri)

Kamara (Galerius Kemeri)

     Selanik’in en çok bilinen ve birçok yerli ve yabancının buluşma noktası olan Kamara; Dimitriou Gounari ve Egnatia yollarının kesiştiği noktada bulunmaktadır. M.S. 3. yüzyılın sonunda ve 4.yüzyılın başında, Roma İmparatorluğunun dört büyük liderinden biri olan ve Balkan Yarımadasının Yöneticisi olan ve 299 yılında Selanik’i bu bölgenin başkenti yapan, Sezar Galerious’u onurlandırmak için yapılmıştır bu kemer.
 
     Kamara’nın ilk hali çatı olan dikdörtgen bir binaydı. Birbirine paralel ve aralarında mesafe 9m olan iki duvardan oluşuyordu ( 37m boyu ve 3.8m eni). Her bir duvarın üç tane kemerli geçidi vardı: ortada bir büyük (9.7m genişliği ve 12.5m yüksekliği) ve yanlarda iki küçük (4.85m genişliği ve 6.5m yüksekliği). Böylece her duvardan pasajlar oluşuyordu. Bunlardan ortadakiler ana pasajlar, yandakiler ise ikinci pasajlardı. Kamara, antik çağda tek başına bağımsız bir bina değildi, bu Roma İmparatorluğu şehrinin güney doğu tarafında ki büyük Galerious sarayının bir parçasıydı. Mimarı olarak tasarlanma şekline bakarsak iki önemli yolun geçtiği noktada bulunuyordu ve buralarda pasajları vardı. Selanik’in içinden; başından sonuna yatay şekilde geçen ve en önemli yollardan birisi olan via Regia’nın ve kral dairesini Rotonda ile bağlayan şehrin içinden dikey şekilde geçen bir yolla.

   Günümüzde Kamara’nın bir bölümü hala yıkılmamıştır. İki paralel duvardan birisi tamamen yok olmuş, batı duvarının ise üçte ikisi hala ayaktadır (yan taraf duvarlarından kuzey ve ortadaki), pasajlardan ise dört taneden üç tanesi hala yerindedir (iki ana pasaj ve ikinci pasajlardan bir tanesi). Duvarlarda; günümüze kalan yok olmadan gelmeyi başarmış mermer oyma yazıtlar vardır. Bunların çoğu 297’de Galerious’un Perslere karşı kazandığı zaferleri anlatmaktadır. Bu resimler geç antik çağ örneklerindendir, ardı ardına hikayeler, gösterirler, şekil ve hikayelerde yoğunluk vardır. 

1 yorum: